Is het nog wel leuk om sinterklaaskleurplaten te tekenen?

In 1983, ik was elf jaar, tekende ik voor het eerst een sinterklaasboekje. Zie foto. Klassieke sinterklaasliedjes voorzag ik van kleurige tekeningen, met viltstift ingekleurd. Ik was nu eenmaal gecharmeerd van onze Nederlandse traditie vol nostalgie, spanning en plezier. Ik was te verlegen om het boekje verder te tonen, maar mijn moeder drukte me op het hart het boekje toch echt aan meester Valk (6e klas) te tonen. Die was er heel enthousiast over, waarna ik het ook liet zien aan mijn klas. Een groot succes!

 

De jaren erna verdween de behoefte om sinterklaas te tekenen, er kwamen allerlei andere zaken in mijn leven. Opleidingen, werk, liefde, andere hobby's. Tot ik in mijn 40s sinterklaas herontdekte en op verzoek van personeelsverenigingen, scholen en collega's met kinderen kleurplaten begon te tekenen, meestal met een nostalgisch tintje en vaak gesitueerd in de plaats waar de landelijke tv-intocht plaatshad.

 

Best trots was ik toen mijn kleurplaat van de aankomst van sinterklaas in Groningen (2012) onder andere op de website van het sinterklaasjournaal van de NTR te downloaden was! Ook in diverse regionale kranten en websites  waren in de jaren erna mijn kleurplaten te zien, al dan niet in het kader van een kleurwedstrijd.

 

Ondertussen begon vanaf ca. 2010 de zwarte pietendiscussie en veranderde het uiterlijk van de pieten bij het sinterklaasjournaal geleidelijk. Eén voordeel; bij een kleurplaat bepaalt elk kind zelf hoe zijn/haar piet er uit komt te zien. Dat mag zwart of bruin zijn, maar ik heb vele kleuren gezien. Echter geen stroopwafelmotief of clownsachtige pieten, bedenksels van volwassenen! Echter, alles mag!

 

Is het met al deze discussies elk jaar nog wel leuk om het sinterklaasfeest te vieren en er tekeningen over te maken? Zeker! Het feest is nog steeds geweldig voor kinderen, en voor hen is het uiteindelijk bedoeld! Ook kinderen van nu vinden het, ondanks alle games en beeldschermen, nog steeds leuk om een sinterklaaskleurplaat te kleuren. En ik heb nog nooit een wanklank gehoord over het enigszins nostalgische karakter. Een héle goede vrind van de sint, Bram van der Vlugt, reageerde in 2019 enthousiast op mijn kleurplaten. 'Ze zouden zo uit begin 20e eeuw kunnen komen. Dat is nog eens doorgeven van een traditie! Blijf dit vooral doen!

 

En dat ga ik ook zeker doen! Veel plezier met inkleuren!